Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi

MS hastalığında kortizon tedavisi, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Atak tedavisi, koruyucu ve belirti giderici yaklaşımlar, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Ancak, tedavi sürecinde yan etkilerin yönetimi de kritik öneme sahiptir.
Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi
13 Eylül 2024

MS Hastalığında Kortizon Tedavisi


Multipl Skleroz (MS) hastalığında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, olumsuz sonuçların engellenmesi o kadar kolay sağlanır. Kortizon tedavisi, hastalığın etkin bir şekilde kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Ancak, MS hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi henüz mevcut değildir. Hastalığın ilerlemesini durduracak ya da yavaşlatacak olan kortizon içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi sırasında atak tedavisi, koruyucu tedavi, belirtilerin giderilmesi için uygulanan tedavi ve fizyoterapi yöntemlerinden yararlanılır.

Atak Tedavisi


Atak tedavisi yalnızca ataklar sırasında uygulanmaktadır. Atakların kısa sürmesi ve tam olarak düzelmesi için yüksek dozda kortizonlar kullanılır. Genellikle damar içinden verilen 1000 mg kortizon uygulanır ve bu tedaviye 3-10 gün süreyle devam edilir. Hastanın verdiği cevaba ve atağın şiddetine göre, ilerleyen haftalarda tedavi tekrarlanabilir. Bazı hastalarda ağızdan verilen kortizon tedavisine de başvurulabilir.

Koruyucu Tedaviler


Koruyucu tedaviler, atakların tekrarlamasını azaltarak ve beyin MR'ı sırasında yeni plakların oluşmasını engelleyerek hastaların uzun süre ataksız bir dönem geçirmesini sağlar. Koruyucu tedavileri birinci ve ikinci basamak olarak gruplandırabiliriz. Erken dönemde yapılan tedaviler birinci basamak, bu tedavilere rağmen kontrol altına alınamayan hastalar için uygulanan tedaviler ise ikinci basamak tedavileridir. Birinci basamakta kullanılan interferon ilaçlar enjeksiyon şeklinde uygulanır ve oldukça güvenlidir. Yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrı bulunur. Bazı hastalarda interferon uygulandıktan sonra ya da ertesi gün grip benzeri etkiler görülebilir. Nadiren ilk aylarda bazı hastaların karaciğer enzimleri yüksek çıkabilir.

Belirti Giderici Tedaviler

Belirti giderici tedavilerin hastalığın seyri açısından bir etkisi yoktur. Sadece hastalardaki ağrı, yorgunluk, idrar kaçırma gibi şikayetleri önlemek amacıyla uygulanır.

Fizyoterapi

Fizyoterapi, MS hastaları için kortizon tedavisi kadar önem taşımaktadır. Hastaların güç kayıpları, ellerdeki beceriksizlik ve dengesizlik gibi sorunlarının giderilmesini sağlayabilir.

Kortizon Tedavisinin Yan Etkileri

MS hastalarına uzun yıllardır uygulanan yüksek dozda damar içinden verilen kortizon tedavisi, tıp alanında dünya genelinde kabul gören bir tedavidir. Kortizon tedavisi, hastalardaki atakları daha kısa sürede tedavi etmekte etkili olsa da, uzun dönemdeki olumlu etkisi konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Kortizon vücutta doğal olarak bulunan bir hormondur ve fizyolojik tepe noktası sabah saatleridir. Bu nedenle tedavi öğleden önce aç karnına uygulanmalıdır. MS hastalığında kullanılan kortizon türü metilprednizolon adlı ilaçtır. Tedavide 1000 mg ilacın 100-250 ml sıvı içinde 1-2 saatte damar yoluyla uygulanması yapılır. Kortizon tedavisi sonucunda oluşabilecek yan etkiler arasında enfeksiyonlara yatkınlık, halsizlik, tansiyonda ve kan şekerinde yükselme, mide ve bağırsak ülserleri, kemik erimesi ve kilo alma gibi etkiler bulunur. Bu nedenle hastaların düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Kortizon tedavisi gören hastaların düzenli olarak kan şekeri ve tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Beslenmelerinde tuzsuz ve şekersiz besinlere yer vermeleri yan etkilerin gelişmesini önleyebilir. Ayrıca hastaların yılda bir defa kemik ölçümü yaptırması ve midelerini korumak için ilaç kullanması tavsiye edilir.

MS Ataklarının Hepsinde Kortizon Tedavisi Yapılmalı mı?

Hastaların geçirdiği her atakta kortizon tedavisinin uygulanması gerekli değildir. Sadece uyuşma gibi gelen duysal ataklarda, kortizon tedavisi olmadan birkaç günde kendiliğinden düzelme olabilir. Ataklara güç kaybı eşlik ettiğinde, uygulanan kortizon tedavisi atakların şiddetini azaltarak daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yasemin Beydilli 15 Nisan 2024 Pazartesi

Özür dilerim Ankilozon sipondolit hastasıyım bunun atak larım çok şiddetli olduğu için kortizon damar yolundan ve sonrasında ağızdan kortion alıyorum onun için yüzüm ve elmacık kemiklerimde aşırı şişlik oldu bunun için nasıl bir tedavi yolu izlemeliyim 51yaşındayım ve hareket kısıtlığim çok fazla şimdiden teşekkürler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Yasemin Beydilli, öncelikle yaşadığınız sıkıntılar için çok geçmiş olsun. Kortizon kullanımına bağlı olarak yüz ve elmacık kemiklerinizde şişlik yaşıyorsanız, bu durum "ay yüzü" olarak bilinen bir yan etki olabilir. Bu konuda öncelikle doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz. Doktorunuz, kortizon dozunuzu azaltabilir veya farklı bir tedavi seçeneği önerebilir. Ayrıca, diyetinize dikkat ederek tuz tüketimini azaltmak ve bol su içmek de şişlikleri hafifletebilir. Ancak, en doğru ve etkili tedavi yöntemini belirlemek için mutlaka doktorunuzun tavsiyelerini takip etmelisiniz. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap
Çiğdem

Kortizan tedavisi için kullandığınız ilaçların bir takım yan etkileri görebilir. Özellikle de sizin gibi ağızdan verilen kortizon tedavilerinde bu sorunlarla karşılaşılması söz konusu olabilir. Yüzünüzde oluşan uyuşmalar ve şişlikler birkaç gün içerisinde geçecektir. Ancak geçmediği takdirde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun Yasemin Hanım.

Çok Okunanlar
Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?
Haber Bülteni
Güncel
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer?
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer?
Güncel
Kortizon Yan Etkileri
Kortizon Yan Etkileri