Kortizon İğnesinin Özellikleri
10 Temmuz 2024

Kortizon İğnesinin Özellikleri

Kortizon İğnesi Nedir?

Kortizon iğnesi, kortizonu yapay yollarla vücuda enjekte eden çok güçlü bir iltihap giderici ilaçtır. Sağlıklı bir insanda kortizon, böbrek üstü bezlerinde üretilen bir maddedir. Kortizon iğnesi yoluyla vücuda enjekte edilen kortizon ise sentetik, yani yapay olarak üretilmiş olan etkili bir maddedir. Bu tür kortizonlar genellikle Celestone, Kenalog gibi isimlerle anılmaktadırlar. Doğal olarak böbrek üstü bezlerinde üretilen kortizon, direkt olarak kana karışıp vücuda dağılırken; sentetik olarak üretilen ve kortizon iğnesi ile vücuda enjekte edilen kortizon ise sadece iltihaplanma olan bölgeye uygulanır. Kortizon iğnesi yardımıyla vücuda verilen sentetik kortizonun etkisi doğal olandan biraz daha geç ortaya çıkar ancak çok daha güçlü bir şekilde kendini belli eder.

Kortizon İğnesi Neden Yapılır?

Kortizon iğnesi, doğal yollarla vücutta üretilenden daha güçlü bir kortizonun iltihaplı bölgeye verilmesini mümkün kıldığı için yapılmaktadır. Kortizon iğnesi ile tedavi uygulanan bazı hastalıklar şunlardır:

  • Omuz keseciğinde iltihaplanma olması durumunda.
  • Eklemlerde iltihaplanma söz konusu olduğunda.
  • Karpal tünel sendromu olarak adlandırılan hastalıkta.
  • Tetik parmak hastalığında.

Kortizon İğnesinin Yan Etkileri ve Ağrı Oluşumu

Direkt olarak eklem bölgesine enjekte edildiği için küçük çaplı bir ağrı oluşumuna yol açabilmektedir. Ekleme iğne yapan kişinin tecrübe sahibi olması ağrı hissini çok fazla azaltabilir. Bu nedenle bu konuda uzman olan bir sağlık çalışanına başvurulmalıdır. Kortizon iğnesi yapılmadan önce veya enjeksiyon sonrası bölgedeki iltihabın alınması durumu oluşabilir; bu durumda yapılacak olan iğnenin çapı büyük olabilir. Bu nedenle bölgeye yüzeysel bir anestezi uygulanabilir ve Lidocaine ve Marcaine gibi bölgesel ağrı dindiricileri kullanılabilir. Kortizon iğnesi ile enjekte edilen kortizonun yan etkileri arasında vücuda verilen kortizonun kristalleşmesi ya da kortizon verilen bölgedeki cildin beyazlaması bulunmaktadır. Kristal hale gelen kortizon enjeksiyon sırasında çok ciddi ağrılar oluşturabilmektedir. Bu ağrı bir iki gün sürebileceği için bölgeye buz ile kompres yapılması hastada rahatlama sağlamaktadır. Kortizon iğnesi şeker hastalarına uygulanacaksa bilinmelidir ki hastanın şekeri ölümcül seviyelere kadar çıkabilir. Diğer ciddi bir yan etkisi ise uygulanan kortizon iğnesi bölgesinde iltihaplanma olmasıdır.

Kortizon İğnesi ve Alerjik Reaksiyonlar

Kortizon vücutta üretilen bir madde olduğundan alerjik reaksiyona neden olmaz ancak enjeksiyon yapılacak olan bölgenin steril edilmesi için temizliğinde kullanılan Betadine maddesi alerjik reaksiyon oluşturabilir. Kortizon iğnesi kullanım sayısını engelleyen bir durum yoktur ama yine de doktor tavsiyesine göre genellikle 3 kortizon iğnesi kullanım hakkı bulunmaktadır. Bu durumun ana sebeplerinden biri, uygulanan enjeksiyon sonrasında kıkırdak dokuda yumuşama olması ve bölgedeki tendonların zayıfladığını gösteren araştırmaların olmasıdır. Bu nedenler, kortizon iğnesi kullanımının sınırlandırılmasında etkilidirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

fatih demir

12 Mayıs 2024 Pazar

merhaba ben hollandadan katiliyorum bende belfitigi vede boyun fitigi var dun hastaneye gittim agrilarimdan dolayi doktur iki tane kortizon ignesi yapalim dedi bende dusunmek istedim bana yardimci olurmusunz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatih Demir,

Öncelikle geçmiş olsun. Kortizon iğneleri genellikle ağrıyı ve iltihabı azaltmak için kullanılır, ancak her tedavi seçeneğinin avantajları ve olası yan etkileri vardır. Doktorunuzun önerisini dikkate almanız önemli, çünkü o sizin sağlık durumunuzu en iyi bilen kişi. Ancak, bu tür kararlar öncesinde ikinci bir görüş almak da faydalı olabilir. Ağrılarınızın yönetimi için başka tedavi seçenekleri olup olmadığını ve kortizon iğnelerinin sizin özel durumunuzda nasıl etkili olacağını doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanızda yarar var. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Zeynep

Lütfen vurulmayın kortizon iğnesi boyundüzleşmesi var dedi doktor bana sırtımdan yaptı hayatım karardı 4 ay bitti iyileşemedim boyun fıtığı için fizik tedavi olun

soru

mutlu

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhaba, Yüzdeki ödemin inmesi için yapılan kortizonlu iğne sivilcelenme yada isiliğe yol açar mı? şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mutlu,

Kortizonlu iğneler, bazı insanlarda cilt üzerinde yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler arasında sivilcelenme veya isilik gibi durumlar yer alabilir. Ancak herkesin vücut tepkisi farklıdır, bu yüzden kesin bir şey söylemek zor. En doğru bilgi ve yönlendirme için bir doktora danışmanız en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

berrin tuna

13 Nisan 2024 Cumartesi

bugün omzuma kas yırtılması teşhisi ile kortizonlu iğne yapıldı.ama ağrım var ve bandajla sarılı şu an.bir zarar olur mu? çünkü iğneyi yapan prof. dr.daha önca yolsuzluk ve çakma protez kullanma ile tutuklanmış. acaba konusunda deneyimsiz olabilir mi? omzun üstündeki bölgededn girip iğnenin dozajını içinde üç bölgeye enjekte etti.bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.biraz zonkluyor şu an

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berrin Tuna Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Kortizon enjeksiyonları, kas yırtılması gibi durumlarda ağrıyı ve iltihabı azaltmak için yaygın olarak kullanılır. Enjeksiyon sonrasında hafif zonklama ve ağrı normal olabilir, ancak şiddetli bir ağrı ya da başka anormal belirtiler yaşıyorsanız mutlaka başka bir doktora danışmanızı öneririm. Doktorun geçmişteki yasal sorunları, tıbbi becerileri ve deneyimi hakkında şüphe uyandırabilir, bu yüzden ikinci bir görüş almak size daha fazla güven verebilir. Bandajın sıkı olmamasına ve kan dolaşımını engellememesine dikkat edin. Sağlığınızı riske atmamak adına uzman bir doktordan ikinci bir görüş almanız en doğrusu olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Aktaç

Merhaba, doktorun bu şekilde bir durum yaşaması sizi tedirgin ediyor ise en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli kontrolleri yaptırmanız çok büyük fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra meydana gelen ağrılar kas yırtılmasında son derece normal karşılanmaktadır.

3. Cevap
cevap

Ünzil

Doktordan şüpheniz varsa başka bir sağlık kurumuna başvurun. Gerekli tetkikleri yapacaklardır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Kortizon Diyeti Listesi

Kortizon Diyeti Listesi

Kortizon Nedir?

Kortizon Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kortizon Saç Dökülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Saç Dökülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli

Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi

Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi

Kortizon İçeren Kremler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kortizon İçeren Kremler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kortizon Sivilce Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Sivilce Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kortizon Tedavisinin Uygulandığı Hastalıklar

Kortizon Tedavisinin Uygulandığı Hastalıklar

Güncel

Dize Kortizon İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dize Kortizon İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır

Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır