{ "title": "Tenisçi Dirseği Kortizon Tedavisi", "image": "https://www.kortizon.gen.tr/images/tenisci-dirsegi-kortizon-tedavisi.JPG", "date": "21.01.2024 15:31:57", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Tenisçi Dirseği Kortizon Tedavisi, tıp biliminde lateral epikondilit olarak bilinen tenisçi dirseği hastalığı, el bileğini geriye doğru çeken kasların başlangıç noktası olarak bilinen lateral epikondilit bölgesinde meydana gelmektedir. Bu bölgede ortaya çıkan kas ve kemiklerde oluşan zorlanma ve yırtılmalar nedeniyle bu hastalık oluşmuştur. Daha çok tenis sporuyla uğraşan kişilerde yaygın olarak görüldüğü için tenisçi dirseği adı bu hastalığa verilmiştir. Bunun yanında el bileğinin ve dirseğini sürekli olarak zorlayan işlerde çalışan kişilerde görülmektedir. Boyacılar, tesisatçılar, marangozlar ve yoğun ev işi yapan ev hanımlarında bu probleme rastlamak mümkündür. Tenisçi dirseği probleminin görüldüğü en sık yaş aralığı ise 30-50 yaş aralığıdır.

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

Hastalığın en önemli belirtisi dirseğin dış kenarında bulunan kemiği üzerindeki çıkıntıda ve ön kolda ortaya çıkan şiddetli ağrıdır. El bileğinin geriye gitmesiyle ağrı daha da şiddetli hale gelir. Ağrı ilk başlarda hafif şiddetle başlar daha sonra kişi el sıkışma, kapı açma gibi kolay hareketlerde bile zorlanır.

Tenisçi dirseği kortizon tedavisi nasıl yapılır?

Vücudun belirli bölgelerinde oluşan ağrıyı ve iltihabı azaltmak için kortizon iğneleri kullanılmaktadır. Yaygın olarak bu iğne el, kol, ayak bileği, dirsek ve kalça eklemlerine uygulanır. Bu iğnelerin içerisinde kortikosteroid ilaç ve lokal anestezik bulunmaktadır. Ancak yan etkileri fazla olduğundan hastaya yılda belirli sayılarda uygulanmaktadır. Kıkırdakta bozulmalara ve yapıldığı hücrelerin yanlarındaki dokuların ölmesine neden olması bu iğnenin risk faktörlerinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Doktor tarafından hastalığın nedenlerine bağlı olarak kortizon iğne sayısı sınırlandırılmaktadır. Eğer tenisçi dirseği problemi için kortizon tedavisi uygulamak gerekirse iğneden önce kan yapıcı ilaçları bırakmanız gerekecektir.

Kortizon iğnesi uygulanacak dirsekte önce çevre temizlenir ve iğne vurulacak alan anestezi ile uyuşturulur. Sonra iğne dirseğe enjekte edilir. Kortizon iğnesi sonrası şeker hastalarında kan şekerinin yükselmesi yüksekle ihtimaldir. Bu gibi durumda doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. İğneden sonra hastanın birkaç gün ağır yük kaldırmaması ve sürekli istirahat etmesi gerekir. İğne sonrası ağrıları gidermek için enjeksiyon bölgesine buz kompresi uygulayabilirsiniz.
" } ] }