{ "title": "Kulağa Kortizon İğnesi", "image": "https://www.kortizon.gen.tr/images/kulaga-kortizon-ignesi.jpg", "date": "20.01.2024 16:08:42", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Kulağa kortizon iğnesi: Üç gün gibi kısa bir süre içerisinde ilerleyerek işitmede kısmen veya tamamen kayıp olmasına ani işitme kaybı denir. Genellikle tek kulak etkilenir. Hastalar genel olarak sabah kalktıklarında kulaklarında uğultu ve çınlamanın olduğunu ve işitmenin azaldığını, bazıları da gün içinde giderek duymadıklarını da ifade eder.

Kulağa kortizon iğnesi: Ani işitme kaybı yaşayan hastaların çoğunda hastalığın sebebini belirlemek mümkün olmaz. Hastaların çok azında tanı konulabilir. İşitme kaybına; Kulağa zararlı bazı ilaçlar, Kabakulak, kızamık gibi ateşli hastalıklar, kafa ve kulak travması, ani gürültüye maruz kalma gibi sebepler neden olabilir. Nedeni belirlenemeyen işitme kaybı hastalıklarında bazı problemlerin etkiliği olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar arasında; İç kulak içerisinde yer alan sıvı dolu katmanlar içinde yer alan çok ince zarların yırtılarak sıvıların birbirine karışması, kulağa giden çok ince damarların tıkanarak kulağa kan gitmemesi, iç kulağın hasar görmesi sayılabilir. Ani işitme kaybında görülen şikâyetler arasında.
Kulağa kortizon iğnesi: Ani işitme kaybının tedavisi hakkında belirlenmiş kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Pek çok farklı ilaç ve tedavi yöntemleri denenmiştir. Bu nedenle bazı doktorlar ani işitme kaybı ile gelen hastalara çok uzun ilaç listeleri vermektedir. Bu ilaçların arasında çeşitli serumlar, kan dolaşımını güçlendiren, damar genişleten bazı ilaçlar ve bunların yanında tesadüfen kullanılmış çok sayıda ilaçlar mevcuttur. Ancak tüm bu ilaçlar içerisinde bilimsel çalışmalar ile ani işitme kaybında gerçekten etkin olduğu kanıtlanmış ilaç kortizondur. Kortizon birtakım virüs ilaçları ile verildiğinde etkinliği artmaktadır. Kortizon hap veya damar yolu ile serum şeklinde verilebilir. Kortizonu uygulamanın bir diğer şeklide kulak zarı içine enjekte etmektir. Bu tedavi ağızdan veya damardan verilen kortizonun etkisiz kaldığı hastalarda doğrudan asıl tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Hastanın kulak zarı uyuşturularak çok ince bir iğne yardımı ile kortizon ilaç orta kulak boşluğuna enjekte edilir. Hasta başını hareket ettirmeden 45 dakika yatar durumda bekler. Bu sırada kortizon bazı bağlantılar sayesinde eriyerek kulak kemiğinin içinde yer alan iç kulak sinirsel yapılarına ulaşır. Bu şekilde kortizonun iç kulağa daha yüksek dozlarda verilmesine ve hastanın yan etkilerden korunmasını sağlar.
" } ] }