{ "title": "Kortizon Tedavisi", "image": "https://www.kortizon.gen.tr/images/kortizon-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:29:32", "author": "Cesur", "article": [ { "article": "
Kortizon tedavisi, vücudun kortizonu yetersiz ürettiğinde ya da hiç üretim yapılmadığında dışarıdan verilen kortizon takviyesidir. Kortizon böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir hormondur. Vücuttaki görevi karbonhidratı ve yağ metabolizmasını düzenlemektir. Kilosu fazla olan kişilerde daha fazla üretilen hormon, gün içinde farklı oranlarda salgılanır. Bu farklılık zamana, kan basıncına ve vücut ısısına göre değişir. En çok sabah saatlerinde üretilir. Sinirlerin gergin olduğu zamanlarda bu oran, on katına kadar çıkabilir. Doğumdan sonraki 3. Hafta başlayan kortizon üretimi, ölüm anına kadar devam eder. Vücutta bu hormonun azalması ya da üretilmemesi halinde dışarıdan takviye gerekir.

Kortizon hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Bu hormon birçok hastalıkta tek tedavi seçeneğidir. Hastalıkların tedavisi için verilecek oran, doğru bir şekilde verildiğinde fayda sağlayacaktır. Mutlaka doktor kontrolünde verilmesi gerekir. Fazla miktarlarda alınması, komplikasyonlara ve başka hastalıklara sebep olabilir.
Kortizon tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Kortizon hastalıkları tedavi etmesinin yanında, ciddi yan etkileri olan bir hormondur. Bu yüzden bu tedavi sırasında, beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu yüzden şeker, yağ, tuz ve undan kaçınmak gerekir. Dışarıda satılan hazır gıdalar tüketilmemelidir. Fazla tuz tüketimi, kortizonun yüksek tansiyon sorunlarına yol açmasına en büyük etkendir. Yüksek oranda tuz tüketimi potasyum kaybına neden olacağından, kas güçsüzlüğüne ve kalp kasının işlevini yitirmesine de sebep olacaktır. Tedavi sırasında kalsiyum alımını arttırmak, kemik yıkımını azaltacaktır. Tedavi gören kişiler devamlı olarak, kemik yoğunluğunu ölçtürmelidir. Buna dikkat edilmediği takdirde, osteoporoz meydana gelebilir. Kalsiyum ihtiyacı için bol miktarda yoğurt, süt, yeşil sebzeler, baklagiller ve balık tüketilmelidir. Bunun yanında tedavi iştah açılmasına sebep olacağından, tatlı ve çok yağlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Alkolün ise hiç kullanılmaması önerilir. Tüketilecek meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesine de dikkat etmelidir. Mevsim dışı hormonlu yiyecekler tüketilmemelidir. Yağ ve tuz içeriği yüksek olan çerezlerin tüketimine, tedavi döneminde ara vermek gerekir.

Kortizon tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Tedavinin uzun süreli ve yüksek dozlarda olması, vücutta yağ ve su tutulmasına, kemik erimelerine, karın ve omuz bölgesinde yağ birikimine, kas erimesine neden olabilir. Kan şekerinin düzenlenmesine yarayan insülin üzerinde etki yaparak, kan şekerinin yükselmesine ve şeker hastalığına neden olabilir. Hamilelikte kullanımı, gebelik şeker hastalığı riskini arttırır. Vücutta su ve tuz tutulumu ise yüksek tansiyon ve ödem sorunlarını beraberinde getirir. Bunlarda kalp yetmezliği, böbrek sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Uygulanan tedavinin birden kesilmemesine dikkat edilmelidir. Ani olarak tedavinin kesilmesi, addison krizine neden olabilir. Dışarıdan uygulanan kortizon tedavisi sırasında, böbrek üstü bezleri kortizon üretimini keseceğinden, ani bırakma halinde vücutta kortizon eksikliğine bağlı olarak, addison krizi meydana gelebilir.
" } ] }