{ "title": "Kortizon Hormon", "image": "https://www.kortizon.gen.tr/images/kortizol-hormon.jpg", "date": "21.01.2024 11:40:54", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kortizon Hormon, böbrek üstü bezlerinin kabuk bölgesinde üretilen vücuttaki stresle aynı yönde tepki gösteren kortikosteroid hormona kortizon hormon adı verilir. Bu hormonun sürekli olarak yüksek kalması kişide kilo problemi yaratabilir. Kan basıncını ve şekeri arttıran bu hormon, genellikle çoğu insanda sürekli olarak yüksek seviyededir.

Kortizon hormon ve kilo almayla ilişkisi

Yoğun mesaili ve yüksek stresli kişilerde sürekli olarak yüksek seviyelerde bulunan kortizon hormonu, kan şekerini dengesiz hale getirdiğinden ve kan şekerini yükselttiği için karın bölgesinde yağlanmaya, kilo almaya neden olmaktadır. Aslında bu hormon stres sırasında vücudu yağ yakımı için uyarır ve kişinin kilo vermesini sağlar. Ancak yüksek stresli durumlarda kişilerin kendini yemeğe vermesi kilo alımına neden olur. Kortizon hormonunu engelleyecek ilaçlar kullanmak kilo vermeye yardımcı olmaz.

Kortizon hormon yüksekliği belirtileri nelerdir?

Strese bağlı olarak artış gösteren bu hormon kişide bazı problemler yol açmaktadır. Bunlar şöyle ifade edilebilir:
Kortizon hormon yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

Kortizon hormon yüksekliği Hipofiz MRI ve idrar ve plazma kortizon ölçümleri ile bu problemin tanısı koyulabilir. Eğer yapılan testlerde hipofiz bezinde tümöre rastlanırsa burundan giriş ile ameliyat yapılır. Çok az sayıda kişiye radyoterapi tedavisi uygulanır. Adrenal bezlerde problem tespit edilirse laparoskopik cerrahi ile adrenal bezi alınır. Bunların yanı sıra bazı cerrahi işlemler ve kortizon azaltıcı ilaçlar da tedavide uygulanır.
" } ] }