{ "title": "Kortizon Diyeti", "image": "https://www.kortizon.gen.tr/images/kortizon-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kortizon diyeti, kortizon nedeniyle vücutta oluşacak ödemin atılmasında yararlı olabilir. Böbreklerin üstündeki böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir hormon olan kortizon, kan şekeri sentezini yapar ve proteinin yapı taşlarına parçalanmasını sağlar. Dinlenirken bile vücutta kortizon üretimi olur. Normalde dinlenme sırasında 25-30 mg üretilen kortizon, fazla kilolu kişilerde daha fazla üretilir. Kortizon miktarının vücutta eksik olması halinde ya da hastalıkların tedavisi amacıyla dışarıdan farklı dozlarda kortizon verilebilir. Ancak bunun miktarı fazla olursa, çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle kortizonun vücutta atılması için, beslenmeye özen gösterilmesi kortizon diyeti yapılması gerekir. Böylece kortizonun yan etkilerinden korunmak mümkün olabilir.

Kortizon vücudumuzda oldukça iyi etkilere neden olan bir hormon olsa da fazlası vücuttan atılamaz. Fazla miktarda dışarıdan kortizon alındığında, tansiyon yüksekliği, omuz ve karında yağ birikimi, vücutta su ve tuz birikiminden kaynaklanan ödem ve kemik erimesi gibi önemli sağlık sorunlarının yaşanmasına yol açar. Vücutta insülin dengesini etkilediğinden, kan şekeri dengesi bozulabilir. En önemlisi yüzün şişmesine, yuvarlaklaşmasına ve sırtta yağ birikmesine neden olur. Vücutta ödem oluşacağı için, kalp ve böbrek yetmezliği olanlarda, tansiyon hastalarında çeşitli sorunlar ortaya çıkar.

Kortizon diyeti nasıl uygulanmalı?

Vücutta bulunan fazla kortizonun tamamen dışarıya atılması olanaksız gibi bir şeydir. Çünkü vücutta daima böbrek üstü bezleri kortizon üretmeye devam eder. Eğer vücutta hiç kortizon olmazsa da ölüm meydana gelir. Bu nedenle bir yandan kontrollü şekilde kortizon alınırken, bir yandan da beslenmede kortizon diyeti uygulanarak denge kurulmalıdır. Kortizon diyeti sırasında dikkat edilmesi gerekenler ise;

Tuz alımına dikkat edilmelidir: Dışarıdan kortizon alan kişiler mutlaka tuz alımını düşürmelidir. Çünkü kortizon böbreklerdeki tuzun emilimini arttırır. Bu etken kişinin tansiyonunun yükselmesine yol açar. Bunun yanında kortizon böbreklerden potasyum atmaya neden olur. Kalbin kasılmasını ve hormonların salgılanmasını da olumsuz etkiler. Bu yüzden kortizon diyeti sırasında tuz azaltılmalı, besinlerde potasyum bakımından zengin olanlara öncelik verilmeli, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Yağlı ve tatlı yiyecekler mümkünse tüketilmemelidir.

Kalsiyum alımı arttırılmalı: Dışarıdan uzun süre kortizon alan kişilerde zaman içinde kemik yıkımı meydana gelebilir. Çünkü kortizon bağırsaktaki kalsiyum emilimini azaltır ve osteoporoz oluşmasına neden olur. Bu nedenle kortizon alan kişiler kemik yoğunluğunu düzenli aralıklarla ölçtürmelidir. Kortizon diyeti sırasında kalsiyum içeriği fazla olan yoğurt, peynir, fındık, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagillerin tüketimine önem verilmelidir. Bu besinler günlük öğünlerde yer almalıdır.

Tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır: Kortizon alan kişilerin bir yandan iştahları da açık olur. Özellikle karbonhidrat içeren besinlere aşırı eğilim olur. Bu yüzden vücuttaki karbonhidrat metabolizmasındaki denge bozulur. Aşırı tatlı tüketimi de fazla kilo alınmasına neden olur. Bu yüzden kortizon diyeti sırasında tatlıları tüketmemeye çalışmalısınız.

Sodyum içeren besinler tüketilmemelidir: Kortizon diyeti yapan kişiler hazır gıda tüketiminden kaçınmalıdır. Bunların yerine ev yapımı katkısız besinler tüketilmelidir. Kahvaltılık tuzlu margarin, sakatat, kabuklu deniz ürünleri, şarküteri ürünleri, ketçap, hazır yufka, salata sosu, mısır gevreği gibi sodyum oranı fazla olan besinler kortizon diyetinde olmamalıdır.
" } ] }